zaterdag 13 februari 2016

Prille liefde

Jongen en meisje, halverwege de 20, op zaterdagmiddag in de kroeg. Ik schat in: tweede date. Jongen vertelt voortdurend over zijn reis naar Zuid-Amerika toen hij 18 was. 

'Ik had met een aantal professionele kunstenaars gewerkt, die echt wel een treedje hoger waren. En ik merkte gewoon dat zij onzeker was in dat gezelschap. Dat was best wel zeg maar een moeilijk proces. 

Maar we hebben ook zó gelachen, joints gerookt, met dichters en - ja het was gewoon helemaal, ja. Ik kan me héél erg door mensen laten inspireren. 

Mijn moeder heeft ook een stille liefde voor Zuid-Amerika. Iedereen is er súper geëngageerd, ook als je de literatuur enzo leest. Er is daar zó'n verbinding met de cultuur, de strijd van de onderste klasse enzo.

(...) socialistische revolutie (...) niet per sé rozengeur en manenschijn, maar wèl een heel interessante politiek (...) heel heftig (...) traangasbommen, echt fantástisch, je voelt dat gewoon heel erg ofzo.' 

En ik zag hoe het meisje geïnteresseerd mee deed. Ze lachte lief naar hem en hield haar hoofd een beetje schuin. Ze gaf antwoorden die goed pasten bij wat de jongen had gezegd. Ze gaf er blijk van hem te begrijpen en ruimdenkend en intelligent te zijn, maar veel meer nog verdronk in zijn ogen. Alles aan haar communiceerde 'vrij met me'. Het was ongelofelijk lief om te zien. 

Geen opmerkingen: